Nominatiedossier aan UNESCO

Thema’s voordracht cultureel erfgoed

Nederland heeft in 1995 aan het World Heritage Centre laten weten zijn voordrachten cultureel erfgoed, ‐ dat betrekking heeft op de gebouwde omgeving en op architectonische monumenten van uitzonderlijke universele betekenis ‐, voor de Lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO in te delen in een drietal thema’s.

  • Nederland‐Waterland.
  • De Republiek der Zeven Verenigde Provincies in de 17de eeuw.
  •  De Nederlandse bijdrage aan de International Movement in de architectuur aan het begin van deze eeuw.

De voordracht

De eerste drie voordrachten, ‐ de Stelling van Amsterdam (1995), het molencomplex te      Kinderdijk‐Elshout (1996) en het Wouda‐Gemaal te Lemmer (1997) ‐, stonden in het teken van het thema Nederland‐Waterland.

Ook de voordracht van de droogmakerij van De Beemster behoort hiertoe. Tegelijk moet deze ook worden gezien als een nominatie binnen het onderwerp van de Republiek der Zeven Verenigde Provincies in de 17de eeuw.

De droogmakerij De Beemster is een site, zoals omschreven in artikel 1 van de World Heritage Convention. Zij is daarnaast ook een landschap, een ʹdesigned landscape, created intentionally by manʹ als aangegeven in artikel 39 (i) van de Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention.

Op 1 december 1999 is het predicaat werelderfgoed aan Droogmakerij De Beemster toegekend.

Plaquette werelderfgoedLees het dossier:
Nominatiedossier Droogmakerij De Beemster
Nominatiedossier Droogmakerij De Beemster UK
Nominatiedossier Droogmakerij De Beemster FR 

 

Logo UNESCOMeer informatie vind je op de volgende sites:
Nationale UNESCO commissie
UNESCO
Organization of World Heritage Cities