Droogmakerij de Beemster 17 jaar UNESCO werelderfgoed

Donderdag 1 december 2016 bestaat Droogmakerij de Beemster alweer 17 jaar als Unesco werelderfgoed. Op 1 december 1999 voegde de Wereld Erfgoed Commissie van Unesco de Droogmakerij de Beemster toe aan de Werelderfgoedlijst. Dit gebeurde in de Marokkaanse stad Marrakesh. Te midden van honderden aanwezige internationale vertegenwoordigers en experts uit tal van landen, werd De Beemster geroemd als gaaf toonbeeld van een goede nominatie.

Nog steeds functioneert de droogmakerij ongeschonden als een uniek woon- en werklandschap. Een cultuurlandschap, zo uniek gemaakt en nog steeds springlevend aanwezig. In de afgelopen 17 jaar zat Beemster niet stil. Zo is direct na de benoeming de Stichting Beemster Werelderfgoed opgericht om het product werelderfgoed te vermarkten en te promoten. Inmiddels wordt een nieuwe organisatiestructuur opgezet om te komen tot toeristisch platform. Het doel is Droogmakerij de Beemster nog beter op de kaart te zetten. Hierin wordt samengewerkt met ondernemers en vrijwilligersorganisaties, ondersteund door professionals zoals Bureau Toerisme Laag Holland.

Kortom,  De Beemster is volop in beweging en gaat met zijn tijd mee.

Wil je meer weten over werelderfgoederen en de UNESCO, kijk dan hier.