‘Water Kust Land’

Persbericht
Beemster 28 oktober 2015

In 2016 wordt in tien gemeenten tussen Hoorn en Amsterdam-Noord en in Andijk en Anna-Paulowna de watersnood van 1916 herdacht en vieren we dat we in deze regio Laag Holland 100 jaar ‘droge voeten’ hebben. Destijds werd van alle 7 getroffen provincies Waterland en vooral het eiland Marken het minst gespaard. Op Marken vielen 16 doden. Ook Volendam werd zeer zwaar getroffen.

Zo’n 50 organisaties hebben op www.waterkustland.nl zich aangemeld met activiteiten. Dit varieert van boeken, tentoonstellingen en  voorstellingen van musea en culturele organisaties tot sportevenementen, kennisquizen en een geocaching-traject.

Stichting Een Dijk van een Kust is de initiatiefnemer. Zij werkt samen met onder andere de provincie, alle betrokken gemeenten, de Provincie, het Zuiderzeemuseum, het Blauwe Hart, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat en Bureau Toerisme Laag Holland. In de meeste gemeenten zijn lokale comités gevormd en in Marken en Amsterdam-Noord zijn aparte stichtingen opgericht.

De activiteiten zijn zowel verspreid over het gebied als over het jaar en zijn ‘voor elk wat wils’. Zij hebben vaak zowel een cultureel of educatief doel  als een toeristisch oogmerk. Op een landelijk Watersymposium worden innovaties op het terrein van water(management) en ecologie getoond.

Op 13 en 14 januari 2016 vindt de officiële Nationale herdenking op Marken plaats.

In de Beemster heeft Stichting Beemster Werelderfgoed samen met de zeven samenwerkingspartners op toeristisch/cultureel gebied waaronder de gemeente Beemster, Historisch Genootschap Beemster, eigenaar van de musea in de Beemster en Cultureel Centrum Onder de Linden, de koppen bij elkaar gestoken welke activiteiten in de Beemster rondom dit thema kunnen worden georganiseerd. Hieruit zijn al een aantal ideeën geboren. Hierover binnenkort meer.

Hierbij een oproep aan verenigingen en stichtingen in de Beemster om ook na te denken hoe bestaande activiteiten verbonden kunnen worden aan dit aansprekende thema. Muziek aan de Middenweg zou bijvoorbeeld geopend kunnen worden met een ‘waterlied’. Ook is het misschien een leuk idee om op de scholen in de Beemster iets te organiseren? Zo zijn op de website van Water, Kust, Land onder ‘Educatie’ 5 verschillende schoolprogramma’s te vinden. Laat u verder inspireren door de vele reeds aangemelde activiteiten.

Heb je een leuk idee of initiatief neem voor nadere info contact op met Henkjan van Meer of Harry Roenhorst via secretaris@beemsterinfo.nl

Voor meer info over het project Water, Kust en Land kijk op www.waterkustland.nl  of neem contact op met Wil Spanjer, projectleider Water, Kust, Land, tel. 06 2320 4240.