Beemster Vijfje

De Koninklijke Nederlandse Munt eert het 20-jarig jubileum van UNESCO werelderfgoed Droogmakerij de Beemster met officiële herdenkingsmunt

Utrecht, – Op 24 juni 2019  vindt de eerste muntslag plaats van de nieuwe officiële herdenkingsmunt van Nederland: het Beemster Vijfje. Deze Nederlandse herdenkingsmunt staat symbool voor de drooglegging van het Beemstermeer en is de achtste uitgifte van de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in de serie ‘Nederlands Werelderfgoed’. Staatssecretaris Menno Snel verricht vandaag de ceremoniële Eerste Slag in de Keyserkerk te Middenbeemster. Voor de eerste keer kunnen geïnteresseerden thuis ook meekijken naar de ceremonie via www.knm.nl/livestream.

Kaart gesneden door Van Breen 1659

De zeventiende-eeuwse Droogmakerij de Beemster in Noord-Holland vertelt het unieke verhaal van de Nederlanders, die grote delen land drooglegden en omzetten in vruchtbare landbouwgrond. De Beemster is dan ook een knap staaltje historisch watermanagement, dat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt en dit jaar het 20-jarig jubileum viert als werelderfgoed!

Bron: kaart Universiteit Utrecht

Zonder dijken geen droge voeten

In De Beemster wonen en werken de mensen net als een kwart van het Nederlandse grondgebied onder de zeespiegel. Dankzij de dijken in ons land houden we het droog, want een groot gedeelte van Nederland zou overstromen als we zouden stoppen met het actieve water- en dijkbeheer, met gevolgen voor een groot deel van de bevolking.

Het is van groot belang dat dit onderwerp onder landelijke aandacht blijft komen en daarom is de campagne ‘Sta jij onder water, als de dijken van Nederland doorbreken?’ gestart. Dit is ingezet met een impactfilm waarmee duidelijk wordt hoe Nederland eruit ziet zonder de dijken; bekijk de film hier. Het wordt doorgezet met de uitgifte van een NAP kaart waarop mensen kunnen zien of hun woonplaats onder de zeespiegel ligt. Deze kaart wordt meegegeven aan iedereen die een Beemster herdenkingsmunt bestelt.

Het ontwerp

De in Amsterdam wonende Duitse kunstenares Katrin Korfmann is de ontwerpster van het Beemster Vijfje. Zij tekende ook voor het in 2018 verschenen Schokland Vijfje. In de ontwerpen van beide munten benadrukt ze het contrast tussen de vrije, organische vorm van het natuurlijke landschap en het strakke, geconstrueerde raster van het polderlandschap. De voorzijde van de munt toont het en profil portret van de Koning, kijkend naar rechts: abstract maar herkenbaar. Portret, landschap, iconen en letters liggen dieper ten opzichte van het landschap, net zoals het voormalige Beemstermeer ten opzichte van het omringende oude land. Bij het Schokland Vijfje was dit precies andersom als verwijzing naar het voormalige eiland, dat boven de Zuiderzee uitstak. Voor de typografie werkte Korfmann samen met Céline Hurka.

Kijk voor uitgebreide infomatie op de website van de Koninklijke Munt Nederland.